O nama

Centar tradicijske kulture Varaždin je neprofitna udruga osnovana 1946. godine. Udruga aktivno djeluje u području kulturno-umjetničkog (glazbenog i scenskog) amaterizma promicanjem i njegovanjem kulturno-umjetničkih te odgojnih potreba i interesa. CTK Varaždin ukupno broji preko 100 redovitih članova, a naglasak u radu je stavljen na upoznavanje djece i mladih s kulturnim i tradicijskim običajima te učenje plesnih i glazbenih aktivnosti kako bi isti pozitivno utjecali na njihovo promišljanje i vrednovanje kulturne baštine, kreativno korištenje slobodnog vremena te razvijanje drugih vještina.

Umjetnički rad CTK Varaždin podijeljen je na folklorni i glazbeni ansambl koji djeluju kroz: predškolsku i školsku sekciju te reprezentativnu folklornu sekcija i reprezentativni tamburaški orkestar. Folklorni ansambl djeluje kroz tri sekcije i to predškolsku, školsku te reprezentativnu sekciju koja u zemlji i na međunarodnim gostovanjima predstavlja rad CTK Varaždina te prezentira hrvatsku tradicijsku i kulturnu baštinu.

Glazbeni ansambl djeluje kroz školu sviranja koja je podijeljena u tri sekcije kroz koje djeca predškolske i školske dobi uče sviranje svih žičanih tradicionalnih i klasičnih instrumenata i harmonike te reprezentativnog tamburaškog orkestra koji se sastoji od preko 30 izvođača, a koji u zemlji i kroz inozemna gostovanja predstavlja rad udruge te prezentira hrvatsku tradicijsku i kulturnu baštinu.

Slijedom navedenog, CTK Varaždin je danas jedna od najaktivnijih udruga u Varaždinskoj županiji. Idejni je začetnik međunarodnog festivala tradicijske kulture pod nazivom FolkoFonija (2014. 2015 i 2016.g).

Jedno od značajnijih postignuća je organizacija autorskog koncerta tamburaškog orkestra CTK Varaždin i profesionalnog tamburaškog orkestra HRT Zagreb sa vokalnim solistima u HNK Varaždin.

Folklorni i tamburaški ansambl današnjeg CTK Varaždin kontinuirano nastupa na smotrama i festivalima u zemlji i u inozemstvu gdje redovito osvajaju najviša mjesta i odličja. Tako je Folklorni ansambl CTK Varaždin osvojio drugu nagradu u mjesecu veljači 2015. drugo mjesto na prestižnom svjetskom festivalu folklora u Agrigentu na Siciliji. Folklorni ansambl je nastupio na preko 50 međunarodnih folklornih festivala u organizaciji CIOFF-a, Međunarodne organizacije folklornih festivala.

Tamburaški orkestar je 2012., 2013., 2014. i 2016. proglašen najboljim amaterskim tamburaškim orkestrom u Hrvatskoj te 2015. kao drugoplasirani i 2016. kao trećeplasirani na državnim susretima tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Za postignute rezultate na natjecanjima i kontinuirano promicanje tamburaške glazbe na najvišoj amaterskoj razini 2013. godine dodijeljena mu je i Plaketa Grada Varaždina.

Centar tradicijske kulture Varaždin puno surađuje sa varaždinskim osnovnim školama. Projektom “Vratimo tamburu u osnovnu školu” CTK Varaždin i 2.osnovna škola Varaždin nastoji educirati djecu i nastavnike o važnosti očuvanja i popularizaciji hrvatskog nacionalnog glazbala – tambure. Projektom 6. osnovne škole Varaždin i CTK Varaždin „FOKLOR ZA SVE NA ŠESTOJ – SAD SE VIDI, SAD SE ZNA“ cilj je aktivno sudjelovati u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta kroz podučavanje učenika svih razreda osnovne škole tradicijskim plesovima varaždinštine (Hrvatskog zagorja), prilagođenih njihovom uzrastu, te kasnija prezentacija usvojenog sadržaja. Kao dokaz kvalitetnog rada sa djecom i mladima je projekt “Mali čuvari tradicijske baštine” koje Centar provodi zajedno sa dvije osnovne škole s podrčja Varaždinske županija uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.