Tamburaški orkestar

Tamburaški orkestar KUD-a VARTEKS je djelovao od 1978. godine svo do početka 2012. godine kada nastupa promjena imena u tamburaški orkestar CTK Varaždin. Većinu članova orkestra činila su djeca radnika Varteks, no kako je orkestar polako stjecao afirmaciju nastupima u gradu i okolici, počeli su stizati novi članovi iz grada i okolice. Povećanjem broja članova stvorilo se solidno tamburaško društvo, koje je svojim programima potpuno zadovoljilo potrebe grada i okolice. Od 1983. godine nastupa na državnom festivalu Hrvatske tamburaške glazbe gdje je ostvario niz zapaženih rezultata. Do 2007. godine orkestar redovito nastupa na festivalu pod vodstvom uvaženog i dobro poznatog glazbenog pedagoga Dragutina Korena te je do 2007. god. osvojio dvije brončane, četiri srebrne i zlatnu plaketu “Paje Kolarića”.

Odlaskom u mirovinu, Dragec prepušta dirigentsku palicu mladom i perspektivnom dirigentu prof. Tiboru Bünu pod čijim vodstvom u razdoblju od 2007 do 2011 god. orkestar nastupa na svim županijskim smotrama djece i mladeži te osvaja prva mjesta. Isto tako stječe pravo nastupa na državnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku gdje u proteklih šest godine osvaja pet zlatnih plaketa “Tambura Paje Kolarića” i srebrnu plaketu što pokazuje iznimnu kvalitetu članova i vodstva orkestra.

Posljednje tri godine orkestar je dva puta proglašen najboljim tamburaškim orkestrom u Hrvatskoj te jednom kao drugoplasirani na državnim susretima tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Orkestar bilježi uspješne nastupe u inozemstvu na gostovanjima u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Posebno se ponosimo na suradnju sa jednim od najpoznatijih pjevača gosp. Željka Bebeka s kojim je orkestar održao dvosatni cijelovečernji koncert te snimio CD.

Na svom repertoaru ima klasične tamburaške skladbe, narodne pjesme i plesove Hrvatske, melodije naroda Europe i svijeta, te plesnu i popularno zabavnu glazbu.
Orkestar je sastavljen od mladih ali vrsnih svirača od osnovne škole do fakulteta . Uz svoje školske obveze, svakodnevno izdvajaju svoje slobodno vrijeme uživajući i opuštajući se u muziciranju na tradicionalnim i tradicijskim glazbalima Lijepe Naše. U vrijeme kad su ostali mladi njihove dobi nažalost izloženi svakakvim porocima, Varteksova djeca su s ponosom čuvari tradicije hrvatskog naroda.