Dragi sudionici online aktivnosti,

za vas smo pripremili puno zanimljivih i edukativnih online radionica

Na vama je da odaberete što vam se čini najzanimljivije i što vas veseli!

Raspored se odnosi na online radionice za travanj, svibanj i lipanj 2021.

(Ostale termine održavanja  javljamo naknadno:-)

Sve dataljnije informacije pratite na našo fcb stranici Centar tradicjske kulture Varaždin

 

 

 

1. Književno- etnografske radionice za djecu, voditeljica radionica Juliette Janušić, udruga SVIMA 

  • Online participativno čitanje kratkih priča s elementima tradicijske kulture uz oblikovanje sličnih tekstova i zajednička e-zbirka priča  (djeca od  9  do 14)

Opis:  Zanima li te kako su djeca nekad živjela i o čemu su sanjarila, saznaj na ovoj radionici. Nakon što ih pročitamo, razgovarat ćemo o elementima tradicijske kulture (u sadržaju te jeziku i stilu) realističnih priča za djecu „Srce od licitara“ i „Guščarica Jana“ Ivane Brlić Mažuranić. Imat ćeš priliku sastaviti svoju kratku priču, koju ćemo objaviti u skupnoj e-zbirci. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

Datum  održavanja:

TRAVANJ: 20.

SVIBANJ: 04. / 11. /18.

LIPANJ: 01.

Vrijeme održavanja: 9:55 – 10:40

  • Online participativno stvaranje zajedničke lirske pjesme s elementima tradicijske kulture i zajednička e-zbirka poezije (djeca od  9  do 14)

Opis: Zabavljat ćemo se zajedničkim osmišljavanjem stihova na zadane teme, prema metodi collaborative poetry. Poticaje ćemo potražiti u usmenim i drugim pučkim lirskim pjesmama. Stihove koji nastanu tijekom radionice objavit ćemo u skupnoj e-zbirci. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

Datum održavanja:

TRAVANJ: 12. /26.

SVIBANJ: 10. /24.

LIPANJ:

 

Vrijeme održavanja: 12:40 – 13:25

  • Online participativno čitanje odabranih slikovnica s elementima tradicijske kulture i  dramatizacija (djeca od  5 do  9)

Opis: Čitat ćemo zanimljive i prekrasno ilustrirane suvremene slikovnice u kojima se provlače tradicijski motivi. Saznat ćemo gdje su ljudi nekad čuvali novac, zašto neki dječaci sanjaju rode, a i zašto se pada  s konja na magarca. Nakon čitanja ćemo malo i glumiti. Predviđena su tri čitanja za maksimalno 10 sudionika po online susretu.

Datum  održavanja:

TRAVANJ: 23./

SVIBANJ: 07./21.

LIPANJ:

Vrijeme održavanja:  11:50 – 12:35

  • Online participativna kreativna radionica tradicijski/suvremeni zidnjaci i zajednička  e-slikovnica  (djeca od  9  do 14)

Opis: Nemaš pojma što je to zidnjak? Za tebe je ova jedinstvena radionica koja kombinira jezičnu kreativnost i likovnost. Nakon vođene analize natpisa i ilustracija na tradicijskim zidnjacima, uz napomene o kratkim usmenim književnim oblicima i slikovne priloge, osmišljavat ćemo svoje (suvremene) zidnjake. Izrađene ćemo radove objaviti u skupnoj e-slikovnici. Predviđena su pet online susreta. Maksimalno 20 sudionika.

Datum  održavanja:

SVIBANJ: 12.

LIPANJ:

Vrijeme održavanja: 13:15

 

 

2. Dječji umjetnički projekt “Djeca istraživači i čuvari  tradicije”, voditelj radionica Krešimir Plantak Večerin, Centar tradicijske kulture Varaždin (namjenjeno za djecu od 9 do 12 godina)

Djeca će kroz online susrete učiti o hrvatskoj tradicijskoj kulturi, o dječjem folkloru, o tome što je etnologija i kako se čuvaju običaji, a imati će i praktične zadatke, čime će postati „mali etnografi“.  Završni rezultat je online prezentacija terenskih zapisa koje ćemo napravili upravo sa vama, polaznicima online radionica.

Datum  održavanja:

TRAVANJ: 06./07./13./14./19./26./

SVIBANJ:03./10./13./24./25./26./27./28.

LIPANJ:10

 

3. Dječji umjetnički projekt “Zajedno producirajmo online predstavu s motivima tradicijske kulture”, voditeljica radionica Barbara Rocco, umjetnička organizacija Kerekesh teatar (namjenjeno za djecu od 12 do 14 goodina)

Poznata glumica  i redatelica  Barbara Rocco u sklopu projekta KultOFF- KultON napravit će online predstavu uz pomoć polaznika radionice koji će biti uključeni su sve segmente i dijelove stvaranja predstave. Radionice će biti usmjerena na edukaciju iz segmenata scenskih umjetnosti sa težištem na dramsku umjetnost. Baviti ćemo se upoznavanjem strukture kazališta i procesom nastajanja predstave. Posebno ćemo analizirati glumu kao umjetnost sazdanu od više vještina i svaku ćemo analizirati pojedinačno. U kreiranju ove zabavne  predstave sudjelovat će zajedno sa vama  i  više mentora iz tradicijskog područja  glazbe, pjevanja,plesa,kostimografije i zanimljivih  tradicijskih priča gdje ćemo zajedno ovu predstavu učiniti još zabavnijom!

i ono najzabavnije, ispitati ćemo zoom kao okvir za online predstavu 🙂

Polaznici radionice moraju biti stariji od 12 godina i mlađi od 14 godina, imati malo sluha i puno dobre volje za veselje.

Datum održavanja:

SVIBANJ: 18. / 25.

LIPANJ: 01./08./15/ 22./29.

S početkom u 19:00 sati

 

4. Umjetnički projekt 54+  “Zajedno producirajmo mini TV sapunicu s motivima tradicijske kulture”, voditelj radionice Barbara Rocco ,umjetnička organizacija Kerekesh teatar(namjenjeno za osobe starije od 55 godina)

Više informacija USKORO!:-)

Početak radionice: rujan 2021.

5. Radionice tradicijske kulture 54+ “Od viđenog u filmu filmu do vlastitih dizajnersko-kulinarskih kreacija”, voditeljica radionica Jelena Đžepina, Centar tradicijske kulture Varaždin (namjenjeno za osobe starije od 55 godina)

Često osjećamo nostalgiju za starim običajima i hranom koje su nam naše mame i bake pripremale. Pokušavamo u našim mislima preslikati ono čega se sjećamo u želji da se očuva identitet naše obitelji i naroda. Pokušat ćemo prekinutu nit ponovno spojiti kroz naše radionice barem dio
naše tradicijske kuhinje pokazati i rukotvorine koje su se radile i koje još uvijek rade .Tradicijska jela Bidra za sve prilike kao i štrukli. Patkica s mlincima i kukuruzna zlevka. Kiselo zelje sa rebarcima i buhtlini. U radionici će se naći i tradicijski kolač hajdina zlevka .Ručni rad : navođenje( perli), vezenje, štrikanje, kinć(izrada cvijeca od papira). Sve to za vas, za vašu obitelj, za prijatelje,  goste i ono najvažnije druženje s prijateljicama/prijateljima

Datum  održavanja:

TRAVANJ: O9./30.

SVIBANJ: 28.

LIPANJ:18.

 

Vrijeme održavanja: u 19:00 sati

6. “Online 54+ susreti s glumcem”, voditelj online susreta Ljubo Kerekeš, umjetnička organizacija Kerekesh teatar (namjenjeno za osobe starije od 55 godina)

Jedan od najpoznatiji i najnagrađivanijih kazališnih, filmskih i TV glumaca – Ljubomir Kerekeš predstavit će se svim zaljubljenicima u kultne predstave “Breza” i “Svoga tela gospodar”. Kroz izrazito intimno i interaktivno putovanje upoznat će sve zainteresirane sa stvaranjem svojih uloga, preprekama na tom putu, izvedbama i naravno anegdotama koje su neizostavni dio svake kazališne igre. Svi zainteresirani moraju biti stariji od 55 godina i odvojiti malo vremena za upoznavanje s Ljubomirom Kerekešom. Ovaj susret smo nazvali “Svoga glumca gospodar”.

TERMINI:

Početak radionica: rujan 2021

7. “Online 54+ susreti s glazbenicima /mini koncert” , voditelj susreta Tibor Bun, Centar tradicijske kulture Varaždin (namjenjeno za osobe starije od 55 godina)

Datum  održavanja: 15. 4. 2021. / 29. 04. 2021.

Vrijeme održavanja: u 19:00 sati

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra tradicijske kulture Varaždin